IR-kamera - Massor med fakta om IR-kamera

Typer av IR-strålning

Typer av IR-strålning

IR-strålningen täcker ett stort intervall av den elektromagnetiska strålning. All elektromagnetisk strålning mellan 700 nm till 1 mm kallas IR-strålning och detta är ett mycket brett band som har 12 000 gånger skillnad mellan den kortaste och längsta våglängden. Ögats omfång är bara 450-700 nm vilket är knappt 2 gånger.

IR-strålningen är därför indelad i flera sub-band som har olika egenskaper och användningsområden.

IR-strålning beror på temperaturen

Den utsända strålningens våglängd och effekt per ytenhet beror på temperaturen. De synliga våglängderna upptar bara en liten del av strålningen. Nedan finns ett diagram som visar våglängden vid vilket våglängd den utsända effekten har sitt maximum som en funktion av temperaturen.
Strålning beror av temperaturen

NIR : När-IR

När-IR, NIR, eller Near-Infrared är det våglängdsband som ligger närmast det mänskliga ögats våglängdsområden. NIR har våglängder mellan 700-1400 nm.

När-IR används bland för fiberoptisk kommunikation eller övervakningskameror som skickar ut IR-ljus via lysdioder och som kan detekteras med vanliga CCD-kameror. Detta kan man t.ex. se om man filmar en fjärrkontroll som skickar ut signaler. Även NVG, Night Vision Goggles använder sig delvis av detta våglängdsband.

SWIR : Kortvågig IR

Kortvågig IR, SWIR, eller Short-wavelength infrared kallas de våglängder som ligger mellan 1400–3000 µm. En del av detta IR-band 1530-1560 nm används för fiberoptisk kommunikation på långa sträckor.

De flesta så kallade SWIR-kamerorna kan registrera våglängder mellan 700–1700 nm vilket gör att de egentligen ligger mest nere på NIR-bandet och lite på SWIR-bandet men de kallas ändå för SWIR-kameror. Med en SWIR-kamera kan man bland annat se genom rök.

MWIR : Mellanvågs-IR

Mellanvågs-IR, MWIR, eller Mid-wavelength infrared är det längsta av de termiska IR-banden där värmestrålning finns. I detta bandet, 3000-8000 nm finns mest värmestrålning får källor som ligger strax över kroppstemperaturen.

Det finns många mycket enkla IR-sensorer som arbetar i detta våglängdsområde som t.ex. rörelsedetektorer till belysning och dörrar.

LWIR : Långvågs-IR

Långvågs-IR, LWIR, Long-wavelength infrared är det våglängdsområde som är mest intressant för värmekameror eftersom mycket värmestrålningen i det aktuella temperaturintervallen finns i detta väglängdsband. Våglängderna för LWIR är mellan 8000-15000 nm.

Riktiga äkta värmekameror arbetar inom detta våglängdsband.

FIR : Fjärr-IR

Fjärr-IR, FIR, Far-infrared är det högsta och det mest omfångsrika av IR-banden och täcker in våglängder mellan 15–1000 µm. I detta våglängdsband används till mycket annat än att detektera värmestrålning.

De objekt som har temperaturer mellan 5 K och 340 K ger upphov till strålning i FIR-bandet.


De bästa IR-kamerorna i Sverige hittas hos


Lär dig mer om IR-kameror

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om IR-kameror men också en del kul och lustiga saker gällande IR-kameror.


Meny - IR-kamera
Till förstasidan på www.ir-kamera.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan